Uničujoča vedenja

  Kakovost odnosov odločilno opredeljuje naše življenje. Naš vsakdanjik delimo z drugimi in svoj odnos z njimi oblikujemo sami dan za dnem v tisočerih drobnih dejanjih. Ali ravnamo v korist dobremu donosu? Če v naslednjih uničujočih vedenjih prepoznate svoja ravnanja v medsebojnih odnosih, nemudoma ukrepajte.


 1. kritiziranje
"Težko mi je, a za tvoje dobro te opozarjam …" - Ne, ni za tvoje dobro, ampak za moje. Kritiku ni nihče hvaležen, celo sovražimo ga. Kritiziranje je najhujše, kar lahko komu naredim
 2. valjenje krivce na nekoga
Težava obstaja, ne glede na to, kdo je krivec. Z iskanjem krivca težave ne odpravimo, ampak se le izognemo rešitvi problema.
3. pritoževanje Če ste sopotnik koga, ki se nenehno pritožuje, četudi ne nad vami, ga imate kmalu čez glavo.
4. nerganje Ko nekaj poveste že petdesetič vedite, da je bilo že dvakrat dovolj. Če vas prvič niso slišali, so vas drugič prav gotovo. Oseminštirideset krat ste tratili energijo. Nerganje je brez učinka.
5. grožnje So hujše od kaznovanja. Slednje vsaj mine, grožnje pa lahko trajajo brez konca in kraja.
6. kaznovanje Izrazita premoč v moči, a neskončno oddaljevanje od pripadanja.
7. pogojevanje Nagrajevanje za podrejanje. " Če boš storil to in to, boš dobil to in to." Tisti, ki pogojuje, je človek zunanjega nadzora ... ve, kaj je dobro zanj in kaj za vas. V pravni terminologiji se temu reče podkupovanje.